Grafis CAD 11

 

Grafis CAD 11 verzió


A Grafis szabásminta szerkesztő program működési elve A GRAFIS

egy modern CAD szoftver, amely ruhaipari szerkesztésre alkalmas.
Lehetővé teszi a szabásminták létrehozását és szerkesztését, ezek szériázását, nyomtatását és plottolását, valamint a kész szabásminta exportálását különböző adatformátumokba.
Ezen felül a GRAFIS tartalmaz egy felfektető programot, amellyel a kész modellek felfektetési ábrája készíthető el.

Modellezés

A GRAFIS a szabásminták létrehozásánál szerkesztési-elven működik. A GRAFIS-sal való szerkesztés kiindulópontjaként rendszerint a különböző méretrendszerekben bevitt testméret-táblázatok szolgálnak. Ezek a nagyságok szabvány- vagy egyedi mérettáblázat formájában is megjelenhetnek.
A programban lévő interaktív alapszerkesztések ezeket a mérettáblázatokat veszik alapul. A GRAFIS alapszerkesztések elmentett szerkesztési szabályok sorozata, amely az aktuális mérettáblázat alapján veszik fel az értékeket. Ezek az alapszerkesztések nagyon könnyen módosíthatók kijelöléssel és húzással vagy a pontos érték megadásával. Ezen kívül még számos egyéb lehetőség van a forma optimalizálásához és a modell módosításához.

Szériázás

Minden szabásminta szerkesztés protokollált folyamat, amely a mentést követően és az aktuális testméreteket tartalmazó mérettáblázat alapján újra kiszámolásra kerül. Ezzel a GRAFIS szériázás nem ugrásérték széria, hanem újraszámolás a szerkesztési szabály alapján. A modellezés későbbi módosításai a paraméterek megváltoztatásával lehetséges.
Minden, felhasználó által definiált szerkesztési paraméter, illetve minden ainteraktív szeresztésben használt paraméter modosítható. Szériázásnál befolyásolhatók a megszakítási-nagyság pontjainak beállításai.

A GRAFIS öröklési funkcióval működik, így a részek között automatikusan függőség jön létere.

A szerkesztési-rész módosítása azt eredményezi, hogy minden rész újraszámolását követően az összes szerkesztési-résztől függő alkatrészek kiigazításra kerülnek. Ez az egymástól való függőség a modellvariációk gyors és hatékony létrehozását eredményezi.

Ugrásérték szériázás és az adatok importálása/exportálása
A szériázás alternatívája, hogy az elmentett szerkesztési protokoll szériázása ugrásértékkel is lehetséges. Az ugrásérték szériázás mindenek előtt digitalizálásnál és importálásnál kerül alkalmazásra.

Más CAD-rendszerekkel történő adatcseréhez különböz export és import felületek érhetők el GRAFIS-ban.

Felfektetés

A felfektetési program anyagra, részekre és nagyságokra vonatkozóan számtalan beállítási lehetőséget kínál. A megszokott funkciók mellett a részek kontúrvonalai közvetlenül egymás mellé fektethetők, beleértve az előírásoknak megfelelő forgatást, tükrözést és a részek közötti biztonsági távolságot. Ezen kívül vannak funkciók a speciális alkalmazáshoz, ide tartoznak például a csíkos- és kockás anyagok terítésénél a minta- és illesztési pontok, az előfektetési kép alkalmazása, rögzített csoportok automatikus képzése, illetve az anyaghibák és zsugorodási értékek figyelembevétele. De a program ugyanúgy támogatja különleges felfektetési variációkat, mint dupla- vagy csőkelmére a felfektetés készítését.
A felfektetési program kiegészítéseként egy, a felfektetést automatikusan optimalizáló >>Autonester<< modul is rendelkezésre áll.