oktatás - szabás

Oktatás szakiskolákban – Grafis CAD ruhaipari szoftverrel

Oktatás európai országok szakoktatási rendszerében

Oktatás szemszögéből a ruhaipari CAD rendszerek alkalmazása. A gyártásfejlesztás oktatásának tananyagához leginkább az oktatásra fejleszett Grafis CAD alkalmas.A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyrészt az oktatásban, másrészt az iparban is elterjedt. Németországban a ruhaipari iskolákban a szakiskoláktól a felsőoktatási intézményekig mindenhol megtalálható. Ausztriában az oktatási törvény írja elő a kötelező használatát. Emellett svájci-, lengyel-, finn-, holland és orosz ruhaipari szakirányú intézményekben is használják, oktatják. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyéb rendszer nem található meg, visszont a szerkesztés oktatásához a Grafis program az általánosan elfogadott.

Grafis CAD szoftver a magyar ruhaipari piacon

A magyar ruhaipar igényeinek a gyártás és oktatás szempontjából teljes mértékben megfelel, mivel túlnyomó részt kis-, és középvállakozások vannak jelen a piacon. Az igény ennek megfelelően a mertáblázat alapján történő szériázás mellett, az egyedi méretre történő szerkesztés is egyszerűen megvalósítható, akár egy szérián belül.

Szabásminta oktatás – Grafis CAD ingyenes gyakorló verzió alkalmazásával

A tanulók számára ingyenesen elérhető egy gyakorlásra alkalmas leegyszerűsített verzió. A szerkesztési tananyag így a későbbiekben könnyen lépésenként visszajátszható, ezzel a gyakorlás is leegyszerűsödik. Ez az oktatás során kiemelkedő szerepet j A program telepítéséhez nincs szükség nagy tárolóhelyre, a szabásminták kinyomtatásához pedig A4 nyomtató is megfelel. Minden egyéb ruhaipari CAD programmal kompatibilis.

A szoftver alapcspmagban szabásminta szerkesztő és felfektető modulok

A Grafis CAD programcsomag tartalmaz egy szabásminta-szerkesztő modult, illetve a kész szabásminta felfektetéséhez alkalmazott modult. Ìgy a programból a kész terítékrajzok közvetlenül kinyomtathatók vagy exportálhatók.

CAD szoftver alkalmazása az oktatásban

A Grafis CAD program a kézi szerkesztés alapelvén működik, folyamata: alapszerkesztés, modellezés, alkatrészek kimásolása. A szerkesztési lépések elmentésre kerülnek, ez az un. protokoll, ez a szerkesztés bármely szakaszában újra léptethető. A megszerkesztett modell ellenőrzését leegyszerűsíti a tanár számára, mivel látható az objektumok-, és a lépések száma.

A program nem konstans értékekkel, hanem paraméterekkel számol, ennek köszönhetően a kész szabásminta nagyon gyorsan és egyszerűen mósosítható. A szerkesztésnél használtatos paraméterek táblázatba foglalhatók vonatkozhatnak az összes alkatrészre, mint például a varrásszélesség vagy egy alkatrészre amely a modellezésre vonatkozó érték.

A szerkesztés oktatásánál a szerkesztési értékek táblázatba foglalása a diákok számára átláthatóvá teszi az adatok kezelését.

Az oktatás fontos alapszabálya, hogy a diákok a tananyagot átlátható struktúrában tudják kezelni. Szabásaminta szerkesztésnél a programban táblázatba vannak foglalva az adatok, amely nagyban megkönnyíti a tanulást.

A programban megtalálható interaktív alapszerkesztések, melyek szintén a nagyban leegyszerűsítik a szer-kesztést, modellezést. A programban már megtalálhatók méretrendszerek (Müller und Sohn, Optimass, Uni-cut…) illetve szabvány mérettáblázatok. Ùj méretrendszer, mérettáblázat bevitelére is lehetőség van, így az egyedi méretrendszert alkalmazó iskola vagy cég számára is alkalmazható a program.

Az oktatásban kétirányú felhasználása lehetséges, egyrészt a szerkesztési ismeretek oktatásánál a tanár szemléltőeszközként használhatja, igy az előkészített modellezést nem a táblára kell rajzolni, hanem a kész szerkesztést kivetítve lépésenként lejátszani illetve magyarázni. A szerkesztés így áttekinthető, pontos és tiszta, illetve ki lehet nagyítani. Másrészt olyan ismeretket sajáit el a diák, amely napainkban elengedhetetlen a ruhaipari gyártás előkészítésben.

Main Menu

Üzenet küldése