ruhatervező program

Ruhatervező program – Grafis CAD ismertetése

Grafis CAD ruhatervező program adatrendszerében megtalálható méretrendszerek, mérettáblázatok

A ruhatervező program alapját a  különböző méretrendszereken alapuló mérettáblázatok alkotják, amely minden országra, térségre jellemző adat. Ezért fordulhat elő, hogy ugyanazon méret nem minden esetben takar egyforma méretnagyságokat. Ez a probléma általában importáruknál jelentkezik. A ruhatervező programban, az Európában aktuálisan használt méretrendszerek találhatók meg. A modell szabásminta készítése előtt – a megrendelő igényei szerint – egy listából kerül kiválasztásra.

A mérettáblázat menüpontban az testalkattípusok és méretnagyságok kiválasztása mellett, a mérési rendszerre és a mérettáblázatok tartalmára vonatkozó adatok mellékletben előhívhatók. Az mérési rendszer teljes körű leírásában szerepelnek a testalkattípusok pontos megnevezése, méretei, a méretekre vonatkozó pontos megnevezés, illetve a méretvételi szabályok. Egyedi méret esetében a mérettáblázatban szereplő adatoknál az eltérés nagyságának megadására is lehetőség van.

Új méretrendszer, mérettáblázat bevitelére is lehetőség van, így az egyedi méretrendszert alkalmazó iskola vagy cég számára is alkalmazható a program.

A Grafis CAD ruhaipari programban az alapszerkesztés megadásának módjai

Alapszerkesztés magadására három mód létezik: X, Z, G értékekkel szerkesztett, programozással megadott vagy a programban már megtalálható, interaktív funkciókkal rendelkezik.

Az első esetben, a kézi szerkesztés menetét követve a párbeszédablakban készül. A program nem megadott értékekkel, hanem paraméterekkel szerkeszt. Háromféle paraméter létezik – X, Z, G értékek – amelyekkel az alapszerkesztés folyamata az első lépéstől kezdve megadható, szemléltetésnél visszajátszható. A szerkesztésben a kiszámolt szakaszok hossza (Z érték), a szerkesztési- (X érték), és a mérettáblázatban megadott (G érték). Szakiskolában a különböző modulokhoz – fehérnemű, munka és védőruházat, lakástei rxtil, nőuha – tartozó alapszerkesztések elkészítéséhez alkalmazható.

A szerkesztés létrehozása programozás útján, felsőoktatásban és egyedi szabásmintát alkalmazó cégek esetében javasolt.

Harmadik mód, amikor az alapszerkesztések a programban már megtalálhatók, importálhatóak és tovább alakíthatóak. Az ilyen módon szerkesztett alkatrészeknek interaktív funkciói vannak. Az alkatrészeken kívül, kiegészítő szerkesztési megoldásokat is tartalmaz a program, amelyek a szerkesztés megfelelő szakaszában az alapszerkesztésre illeszthetők. Például egy női blézer szerkesztésénél ez azt jelenti, hogy az alapszerkesztés az interaktív funkciókkal módosítható, ezután egy kiválasztott gallér importálható. A szabásminta ezen folyamatának elkészültével az eleje középrész eldolgozásához szintén több variáció kiválasztható és a szerkesztésre illeszthető.

A Grafis CAD ruhatervező program egyedisége –  interaktív funkció alkalmazása

Az interaktív funkció az alapszerkesztéseken elvégzendő változtatásához nyújt segítséget. A lehetséges változtatások külön csoportokra van osztva a könnyebb kezelhetőség érdekében. A műveletek az beéllítások menüpontban érhetők el.

Az alkatrészen elvégezhető beállítások például: a formázóvarrások áthelyezésére vonatkozóan a mértékegység kiválasztása % vagy mm. Az elvégzett műveletek szimmetrikusan, vagy aszimmetrikusan történjenek. Megadhatók a készméretek, eltolhatók az alapvonalak. A formázóvarrások áthelyezése a modellezés egyik sarkalatos pontja, ezért külön állítási lehetőség van a formázó mélységére, pozíciójára, derékvonal ívére vonatkozóan is.

ruhatervezőAz adatok felépítése a programban

Az adatok felépítése a Grafis CAD ruhaipari szoftverben alakítható ki és a kollekció mappáiban a ruhadarabok csoportosíthatók. Ez a felépítés áttkinthető és nagyban leegyszrűsíti az adatkezelést.

 

Main Menu

Üzenet küldése