szabásminta készítés

Szabásminta készítés az új kollekcióhoz

A szabásminta készítés témában egész pályám során ezt hallottam: a tervezés nem nagy kunszt, csak rajzolsz néhány vonalat… Tehát a tervezés csak néhány vonal felvázolása (szarkasztikus). Egy dolog a vonalak felvázolása egy papírra, és egy teljesen másik a szabásminták megalkotása és később az anyagok összevarrása. Ezért ideális esetben Ön vagy a tervrajzokat készítő egyén már rendelkezik korábbi szabásminta készítő tapasztalattal. Tisztában lesz vele, hogy illessze össze ruhadarabjait és tudni fogja, hogy a gyár képes lesz legyártani a mintákat.

Őszintén szólva elég nehéz fantasztikus szabásminta készítőket találni. Egész karrierem során csak néhánnyal találkoztam. Ez a ruha/kollekciókészítés kulcsfontosságú része, ezért ha bárhol sok pénzt kellene elköltenie, akkor ez a terület legyen az.

Fontos a megfelelően illeszkedő szabásminta

Képzelje el: Besétál egy üzletbe, körülnéz, meglát valamit ami felkelti az érdeklődését, leveszi a vállfáról, megnézi, megérinti az anyagot, akkor már igazán tetszik a ruhadarab, és utána beviszi a próbafülkébe. Izgatottá válik és mikor felveszi a ruhát kiderül, hogy a fazonja szörnyű. Biztos, hogy ezek után nem veszi meg a ruhát. Vagy képzelje el ugyanezt az esetet, de mikor felpróbálja a ruhát az tökéletesen áll. A darab kényelmes, kényelmesen tud mozogni és nagyszerűen érzi magát benne. Mikor kisétál a próbafülkéből azon gondolkodik majd hány fajta színben vegye meg, mivel annyira fantasztikus. Két nagyon hasonló szituáció teljesen eltérő kimenetellel.

A ruhadarab szabásában a legfontosabb a kényelem és a mozgás szabadsága. Egyértelmű. hogy például vezetés közben szeretné kinyújtani karjait anélkül, hogy a kabát, amit vezetés közben visel, korlátozná a mozgásban. Jó ruhadarab gyatra szabásmintával egyszerűen nem létezik.

Napjainkban vagy olyan szabásminta készítőt találhat, aki kézzel és papíron dolgozik, vagy olyan valakit, aki szövetbevonatok alapján készít muszlin szabásmintákat, vagy számítógépen keresztül készül el a minta. A legelterjedtebb mintakészítő program a Grafis CAD, Lectra, Gerber. A legtöbb gyártó ezekkel a programokkal dolgozik.

Szabásminta szerkesztő kiválasztása

A legjobb módja a kiváló mintakészítő felderítésének a személyes ajánlások útján való megkeresés. Derítse fel kinek dolgozott korábban és milyen fajta ruhadarabokat készített. Lehetőség szerint olyasvalakit keressen, aki az Ön területére szakosodott. Ne felejtse el, hogy a legjobbak majdnem mindig le vannak kötve és nagyon elfoglaltak, ezért legyen okos és találja ki, hogyan csábíthatná magához őket.

Kétféle mód létezik a szabásminta készítés saját ruhadarabjaihoz. Vagy felvesz egy mintakészítőt, aki elkészíti a mintákat, ezeket elküldi a gyárba, hogy legyártsák a mintadarabokat vagy közvetlenül a gyárnak küldi ez a minta méreteit és ők készítik el a szabásmintát. Én az első megoldás híve vagyok az eddigi tapasztalatom alapján. Úgy látom így sokkal jobban ellenőrzés alatt tarthatom a mintát. Ha alapdarabokat készít, mint pólók vagy melegítőalsók, akkor a második megoldás is szóba jöhet.

Így dolgozok együtt egy szabásminta készítés során a szerkesztővel:

Megrajzolom a saját terveimet. Kidolgozott és letisztult képem van arról, mit is szeretnék. Teljes elülső, hátsó és néha oldalsó nézetű vázlataim is vannak és bizonyos esetekben részletesen kidolgozott vázlatokat is készítek a könnyebb megértés érdekében. A megbeszélésre magammal viszem a választott anyagot is és néhány referenciát a választott fazonhoz, ami lehet minta vagy kép is, a lényeg, hogy a fazon egyértelmű legyen. Részletekbe menően végig beszéljük a ruhadarab alapötletét, így világosan kiderül a mintakészítő számára ki a végső fogyasztó. Ezután további részleteket osztok meg vele és a lehető legtöbb információ átadására törekszem, minél egyértelműbben fejezem ki mit is akarok, annál jobban megérti majd a termék lényegét és részleteit, és annál pontosabb lesz az első szabásminta.

szabásminta készítés

Bizonyosodjon meg róla, hogy már az elején tisztázzák, mit is takar a szabásminta készítés szolgáltatása. Például az első nyers vázlatot, vagy egy teljesen kidolgozott mintát, vagy egy több méretű teljesen kidolgozott mintát? Mindent egyértelműen egyeztessenek, hogy semmilyen későbbi félreértésre ne kerülhessen sor.

Ha a ruhák szabása és fazonja kiváló ár-érték aránnyal párosul, hatalmas piaci előnyre tehet szert. Annyira sok rosszul szabott ruha van a piacon, törekedjen rá, hogy az Ön ruhái fantasztikusan álljanak.

Main Menu

Üzenet küldése