cad prograok szabásminta raktározás függesztev gyártáshoz

CAD programok közötti adatátviteli fájlformátumok

CAD programok között milyen fájlformátumok állnak rendelkezésre az adatok cseréjéhez?

A CAD rendszerek legfontosabb adatformai a fájlok cseréjéhez az AAMA és ASTM fájlok (leginkább “AAMA/DXF” és “ASTM/DXF” fájlként emlegetettek). Alapjuk a DXF fájl formátum, mely standard formátum és széles körben használt a CAD programok közötti vázlat cserékben.

Az AAMA évek óta támogatott fájl különböző minta készítő CAD rendszerek által. Az ASTM 2001-ben jelent meg, mint az AAMA új változata és sokkal támogatottabb a CAD rendszerekben (a GRAFIS-ban a 10-es verzió óta). De gyakran az adatok export-import modulját nem tartalmazza a standard szoftver csomag és külön kell ezt megvásárolni. Ezekkel a CAD rendszerekkel használható az AAMA/DXF és ASTM/DXF adat csere:

Van néhány sokkal kisebb CAD rendszer is, amelyik támogatja az AAMA formátumot.

Az ASTM és AAMA fájlok “.DXF” kiterjesztésűek és néha további kiterjesztést is kapnak, melyek formátuma ” .RUL” (az osztályozási szabályokhoz).

Az AAMA és ASTM mellett a GRAFIS lehetőséget kínál arra, hogy közvetlenül egy Gerber Accumark tárhelyre exportálja az adatokat vagy, hogy innen importálja őket. A GRAFIS 10-es verziójától a Gerber fájl csere formátuma (ixchange) is szintén írható. Ezen tipikus kiterjesztése a “.TMP” formátum.

A GRAFIS képes importálni egyszerű vázlatokat is HPGL (plot fájl) vagy ISO (cutter fájl) vagy egyszerű DXF formátumként.

Egyszerű DXF szintén exportálható, HPGL (plot fájlok) létrehozhatóak a plot funkció segítségével (plot to file).

cad programok

Mire kell figyelni a szabásminták adatainak exportálása során?

A GRAFIS-ból exportálni kívánt modellek a „mintadarab” attribútumra van szükségük a darablistában. Ahhoz, hogy az osztályozás küldése is lehetséges legyen, az egész szériát osztályozni kell („minden darab osztályozása” funkció)

Amikor „középméret” vált, a darab határvonalai ellenőrzésre kerülnek. Ha hiányok vagy átfedések vannak, figyelmeztetés vagy hibaüzenet jelenik meg.

Fontos tény, amelyet a modellezés során figyelembe kell venni, a jelölések elhelyezése a kontúrvonalon. Az vonalak végpontjai és jelölések automatikusan szériapontokként használatosak az exportálás során. Minden export formátumban, ezen pontok utólagos sorrendje ugyanaz kell legyen minden méret esetében. Ha ez nem így van, hibaüzenet fog megjelenni az exportálási folyamat során.

Ha a modellezés során a következő elvek be vannak tartva, akkor az exportálás során jelentkező hibaüzenetek gyakorisága csökken:

  • használjon vonaljelölést a becsípéshez, mint standard formát
  • ha egy egybetarozó szakasz több egyenesből áll, akkor érdemes öszeforrasztani egy objektumnak (az interferencia tudatában használja a sarokeldolgozás funkciót, hogy egyértelmű sarkokat hozzon létre vagy használja a „görbékkel való összekapcsolást”).
    Pl. az olyan vonalak, mint az oldalvarrás vagy karöltő nem maradhatnak több vonalszakazban, hacsak nem szükséges.
  • a varrásvonalak hozzáadása után a kritikus sarkokat egyértelművé kell a tenni a sarokldolgozás funkcióval
  • az sarkokat (azok a helyek, ahol a határvonal látható szöggel rendelkezik, pl. 45 fokos szögben illesztett varrások, formázó varrások) el kell választani, használja a „szétválasztás sarokban” funkciót
  • soha ne kapcsolja össze a teljes kontúrvonalat egyetlen vonalként 
  • ellenőrizze a jelölések közelében lévő határvonalakat, hogy folyamatosak legyenek vagy hogy pontosan a jelölésnél különüljenek el
  • dolgozzon figyelmesen

Az AAMA fájlok exportálásához több elő-beállítás használható. A beállítások funkciót az exportálási funkciónál az -> “Opciók” menüpont alatt találja.

Main Menu

Üzenet küldése