Ruhaipari szakokatási tötvények

Ruhaipari szakképzéshez ajánlott CAD programok

Ruhaipari szakoktatás – Női szabó képzés

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a 34 542 06 – NŐI SZABÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

(A ruhaipari számítógépes programokra vonatkozó részlet)

8.       Számítógépes ruhaipari gyártás-előkészítés gyakorlat tantárgy (51,5 óra/49óra*)

8.1.   A tantárgy tanításának célja

A ruhaipari gyártmánytervezés és gyártás-előkészítés folyamatainak számítógépes tervező programokkal való készítésének elsajátítása. A számítógépes gyártás-előkészítő programok, gépek, berendezések, eszközök használatának, kezelésének ismerete, alkalmazása. A gyártmány műszaki dokumentációjának számítógépes feldolgozása.

8.2.   Kapcsolódó közismereti, szakmai tartalmak

A tantárgy az adott évfolyamba lépés feltételeiként megjelölt közismereti és szakmai tartalmakra épül.

8.3.   Témakörök

8.3.1. Gyártmányrajz készítés (18 óra/18óra)

Ruházati termékek gyártmányrajzának készítése rajzprogrammal, fotó, modellrajz, leírás alapján (női szoknya, nadrág, blúz, ing, ruha, mellény, női kosztümkabát, férfizakó). Ruházati termékek műszaki leírásának számítógépes programmal való elkészítése.

8.3.2 Programfeladatok (33,5 óra/31óra)

  • Alkatrészek beolvasása (digitalizálás)
  • Ruházati termékek alkatrészeinek számítógépes feldolgozása.
  • Felfektetési rajzkészítés.
  • Adott gyártmányok különböző tulajdonságú alapanyagokra való felfektetésének tervezése változó tételek mellett (egy méretnagyság, több méretnagyság, több modell, szekciós felfektetés).
  • Anyagtípusok: egyszínű, kockás, csíkos, irányított mintás, egyirányú mintás. Felfektetési rajz dokumentálása.
  • Felfektetés kirajzoltatása rajzoló berendezéssel vagy nyomtatóval.
  • Méretarányos kicsinyítés és eredeti méretnagyság.

8.4 A képzés javasolt helyszíne (ajánlás)

  • Ruhaipari tanműhely
  • Számítógépes gyártás-előkészítő szaktanterem

NŐI SZABÓ MEGNEVEZÉSŰ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYE

(A számítógépes programokra vonatkozó részlet)

5.3.1Gyakorlati vizsgatevékenység

A) A vizsgafeladat megnevezése: Méretes női ruházati termék (vizsgaremek) és műszaki dokumentációjának készítése, bemutatása

A vizsgafeladat ismertetése:
Méretes női ruházati termék készítése és műszaki dokumentációja, amely tartalmazza a szabásmintákat M1:1, a számítógépes tervező programmal elkészített felfektetési rajzokat, a technológiai leírást, a megrendelőt, az árkalkulációt és a kitöltött számlát összefűzött állapotban. A tanuló szabadon választ terméket a vizsgaszervező által rendelkezésre bocsátott modellgyűjteményből.
Az elkészített méretes női ruházati termék és műszaki dokumentációjának bemutatása
A vizsgafeladat időtartama: 15 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 15 % (készítés 10 %, bemutatás 5 %)

B) A vizsgafeladat megnevezése: Textiltermékek összeállítása

A vizsgafeladat ismertetése:
Termék összeállítás szabott és előkészített alkatrészekből műszaki dokumentáció vagy mintadarab alapján a munkabiztonsági előírások betartásával elkészíti a véletlenszerűen kiválasztott tételmodellt
A vizsgafeladat időtartama: 120 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 15 %

C) A vizsgafeladat megnevezése: Lakástextil termék készítése A vizsgafeladat ismertetése:

Lakástextil termék készítés szabott és előkészített alkatrészekből műszaki dokumentáció vagy mintadarab
alapján a munkabiztonsági előírások betartásával elkészíti a véletlenszerűen kiválasztott tételmodellt
A vizsgafeladat időtartama: 90 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10 %

D) A vizsgafeladat megnevezése: Női ruházati termék készítése A vizsgafeladat ismertetése:

Kiszabott és előkészített alkatrészekből női blézer vagy női kabát készítése (minimum feltételek bélelt, gallérral és zsebekkel készülő ruházati termék). A vizsga ideje alatt a gépek és berendezések munkabiztonsági előírásainak betartása.
A vizsgafeladat időtartama: 210 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25 %

E) A vizsgafeladat megnevezése: Felfektetési rajz készítése ruhaipari tervező programmal

A vizsgafeladat ismertetése: Véletlenszerűen választott tétel alapján, női ruházati termék alkatrészeinek felfektetése a rendelkezésre bocsátott alapanyag felületi sajátosságainak megfelelően, a megrendelés figyelembe vételével
A vizsgafeladat időtartama: 45 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10 %

A női szabó szakképesítés Szakmai és Vizsgakövetelményények teljesítéséhez, a Ruha CAD által ajánlott (nem kötelező), oktatási célra megfelelő szoftverek

1. A ruhaipari gyártmánytervezés és gyártás-előkészítés folyamatainak számítógépes tervező programokkal való készítésének elsajátítása. A számítógépes gyártás-előkészítő programok, gépek, berendezések, eszközök használatának, kezelésének ismerete, alkalmazása.

Programfekadatok

  • Ruházati termékek alkatrészeinek számítógépes feldolgozása.
  • Felfektetési rajzkészítés.
  • Adott gyártmányok különböző tulajdonságú alapanyagokra való felfektetésének tervezése változó tételek mellett (egy méretnagyság, több méretnagyság, több modell, szekciós felfektetés).
  • Anyagtípusok: egyszínű, kockás, csíkos, irányított mintás, egyirányú mintás.
  • Felfektetési rajz dokumentálása.
  • Felfektetés kirajzoltatása rajzoló berendezéssel vagy nyomtatóval.
  • Méretarányos kicsinyítés és eredeti méretnagyság.

E) A vizsgafeladat megnevezése: Felfektetési rajz készítése ruhaipari tervező programmal

A vizsgafeladat ismertetése: Véletlenszerűen választott tétel alapján, női ruházati termék alkatrészeinek felfektetése a rendelkezésre bocsátott alapanyag felületi sajátosságainak megfelelően, a megrendelés figyelembe vételével

Grafis CAD ruhaipari program

Szabásminta készítésére és felfektetésére alkalmas, oktatási célra lett kifejlesztve a Németországban a Berlinben található HTW felsőoktatási intézményben. A német oktatási intézményekben a szakoktatástól a felsőoktatási intézményekig mindenhol megtalálható, mivel az egyetlen ruhaipari CAD szoftver, amely a kézi szerkesztés logikáján épül fel. A ruhaipari szabásminta alkatrészeket a program nem objektumként, hanem egymástól függő alkatrészként. Nem az objektum adatai kerülnek mentésre, hanem a szerkesztési lépések, ez oktatásnál nagyon fontos, mivel az elkészült szerkesztést lépésenként újra át lehet nézni, gyakorolni a problémás részeket. A diákok a Grafis CAD program logikájának elsajátításával olyan tudás birtokába kerülnek amelyet későbbiekben az digitális adatfeldolgozás során bármely ruhaipari területen alkalmazni tud. A szoftver szerkesztő és felkfektető modulokat foglal magában.

A program teljes egészében magyar nyelvű. A teljes verzió mellett egy ingyenesen elérhető gyakorló verzió is elérhető, így nagyban megkönnyítve a diákok számára a gyakorlás és felkészülést a szakmai órákra.

2. Alkatrészek beolvasása (digitalizálás)

Grafis CAD modul – PFP Photo szoftver

A papír alapú szabásminta beovasása, digitalizálására digitális tábla alkalmazható, amely kompatibilis a Grafis CAD programmal. Egy másik megoldás pedig a fényképről történő digitalizálása PFP Photo szoftverrel. A digitalizálás fénykép alapján történik, digitális fényképezőgéppel készült fotó alapján. Nagy előnye, hogy a digitalizáló táblához szükséges helyigény megszünik, és az adatok feldolgozása is kevesebb időt vesz igénybe.

3. A gyártmány műszaki dokumentációjának számítógépes feldolgozása.

Microsoft Word – szövegszerkesztő program.

Kiválóan alkalmas az előirásoknak megfelelő műszaki dokumentáció elkészítésére. A vektorgrafikus modellrajzok és a modell licsinyített alkatrész-rajzai egyszerűen, kiváló minőségben beilleszthetők a dokumentumba.

4. Ruházati termékek gyártmányrajzának készítése rajzprogrammal, fotó, modellrajz, leírás alapján (női szoknya, nadrág, blúz, ing, ruha, mellény, női kosztümkabát, férfizakó). Ruházati termékek műszaki leírásának számítógépes programmal való elkészítése.

Adobe Illustrator – vektorgrafikus rajzprogram

A műszaki dokumentációnak tartalmaznia kell modellrajzot, gyártmányrajzot. A műszaki rajzok pontos, precíz elkészítésére alkalmas eszköztárak biztosítják.

A tantárgy követelményeinek vonatkozásában ez azt jeleni, hogy a vizsgamunka mintáját papíralapon készíti el a tanuló 1:1 méretben, majd bedigitalizálja és felfekteti, a modellekhez tartozó dokumentáció ábráit pedig vektorgafikus programban a műszaki rajz előírásainak figyelembe vételével készíti el.


További információért illetve árajánlat kéréséhez, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Main Menu

Üzenet küldése