fenntartható

Fenntarthatóság a ruhaiparban – Útmutató a hitelelesítéshez

Fenntartható jelentése a ruhaiparban – számos tanúsítvány és szabvány van, amely segít megfontolni a környezetet és az etikus munkakörnyezeteket. Olvassa el az összefoglalóban szereplő tanúsítványokat, és tájékozódjon arról, hogy melyek azok, amelyek fontosak az Ön és márkája számára. Ezenkívül kérje meg ügyfeleit, hogy tartsák szem előtt ezeket a tanúsítványokat, hogy jobb termékválasztáshoz.

Az útmutatótban a legfissebb az ISEAL Alliance szabványaival.

Better Cotton Initiative – Jobb Pamut Iniciatív

A világon a gyapottermelés jelenlegi hatásaira válaszol. A BCI elősegíti világszerte a gyapottermesztés legfontosabb környezeti és társadalmi hatásainak mérhető javulását annak érdekében, hogy gazdaságilag, környezetileg és társadalmilag fenntarthatóvá váljon.

Forrás: https://bettercotton.org/

Bluesign®szabvány

Megmutatja a nyersanyagok kémiai összetevőitől, a bemeneti áramokon kersztül a felhasznált erőforrásokig és értékeli ezeket ökológiai hatásuk alapján. Ez lényegében olyan minősítés, amely segít azon textília előállítócégek és nem ruházati gyártók beazonosításában, amelyek elemezték gyártási láncukat, és folyamatosan befektetnek a kutatásba és fejlesztésbe, hogy ökológiai lábnyomukat csökkenteni tudják.

Forrás: https://www.bluesign.com

Cotton Made in Africa – Afrikai pamut

Azt jelzi, hogy a gyapotot afrikai gazdák termesztik fenntartható módon az Aid by Trade Foundation támogatásával. Ez a kezdeményezés arra irányul, hogy az afrikai gyapottermesztő gazdák számára biztosítsa a fenntartható gyapottermesztés tudását és gyakorlatait, valamint javítsa életminőségüket gazdálkodóként. A kezdeményezés olyan kiskereskedőkkel működik együtt, akik megkövetelik a fenntartható módon termelt gyapotot.

Forrás:  https://www.cotton-made-in-africa.com/en/

Cradle to Cradle

Olyan terméket jelöl, amely teljesen újrahasznosítható vagy biológiailag lebontható, és amely semmilyen módon nem káros az emberekre vagy a környezetre. A tanúsítási program az anyagokra, a részegységekre és a késztermékekre vonatkozik, és lehetőséget nyújt a vállalatok számára az öko-intelligens tervezés bemutatására. A Pendleton Woolen Mills, a Greenweave Fabrics és a Sunbury Textile Mills textíliák is ezt a kiemelkedő minősítést kapták.

Forrás:  https://www.c2ccertified.org

Fair Trade – Tiszetességes kereskedelem

A szimbólum azt jelzi, hogy a termék megfelel bizonyos társadalmi, környezeti és gazdasági kritériumoknak, amelyek támogatják a kis méretű termelők és a mezőgazdasági munkavállalók fenntartható fejlődését a világ legszegényebb országaiban. A tisztességes kereskedelem szervezete alapvetően a fogyasztók számára kínál lehetőséget a szegénység csökkentésére, a Fair Tade termékek és több certifikált élelmiszer vásárlásával a vevők hozzájárulnak a szegénység csökkentéséhez és változáshoz vezetnek.

Forrás: https://www.fairtrade.net

Global Organic Textile Standard (GOTS) – Globális Organikus Textilszabvány

Azt jelzi, hogy a termék előállítás minden szakaszában vagy termelésben a gyapottisztítástól a végtermék címkézéséig organikus. Ez magában foglalja a biológiailag lebontható és toxinmentes festékek, gyárak, hulladékkezelő és vízellátó rendszerek, fair labor gyakorlatok és az allergén, karcinogén vagy mérgező kémiai maradékoktól mentes végtermékek előállításának minden vonatkozását. Ez a hivatalosan és nemzetközileg elismert szabvány jelenleg az egyik legmegbízhatóbb a bio-textília tanúsítvány.

Forrás:  https://global-standard.org/the-standard.html

Global Recycle Standard – Globális újrahasznosítási szabvány

Megmutatja, hogy a termék milyen újrahasznosított összetevőket tartalmaz. Ez gyakran újrahasznosított poliészter vagy rPET formában van, amelyet általában sportruházatban és pamut / PET keverékekben találhatók meg.

Forrás:  https://textileexchange.org

GoodWeave – Jó szövet

Ez egy nonprofit szervezet, székhelye Washington, DC. Célja, hogy véget vessen a kizsákmányoló gyermekmunkanak a szőnyegiparban, és oktatási lehetőségeket és támogatást nyújtson a kizsákmányolásban által érintett közösségeknek. Azokat a szőnyegeket, amelyek kizsákmányoló módszerektől mentesen lettek előállítva, hitelesítik a készterméket. Ahhoz, hogy a gyártó a GoodWeave címke használati jogát megkapja, a szőnyegexportőröknek és az importőröknek a GoodWeave tanúsítási program keretében engedéllyel kell rendelkezniük, és jogilag kötelező érvényű gyermekmunka-megfeleltetési megállapodást kell kötniük. Az importőrök vállalják, hogy csak a GoodWeave által tanúsított exportőröktől vásárolják meg a szőnyegeket Indiában, Nepálban és más országokban. Az importáló országokban csak engedéllyel rendelkező importőrök árusíthatják a GoodWeave címkével ellátott szőnyegeket.

Forrás: https://goodweave.org

OE-100

Azt jelzi, hogy egy termék 100 százalékos szerves szálasanyagból készül, amely a teljes termelési láncban nyomon van követve és ellenőrizve van. A Textile Exchange minősítést adja.

Forrás: https://textileexchange.org

Oeko-Tex

A szabvány az jelzi, hogy a textiltermék mentes bizonyos szennyezőanyag-csoportoktól és minden tanúsított termék ártalmatlan az egészségre. A minősítési szabványok három szintre oszthatók: 100, 1000 és 1000 plusz a legmagasabb, ami azt jelzi, hogy minden alapanyag és kellék (a szövetek, szálak, bélések, tépőzárak, kapcsok stb) megfelelnek a kritériumoknak.

Forrás:  https://www.oeko-tex.com/en/manufacturers/manufacturers.xhtml

Social Accountability Accreditation Services (SAAS) – A társadalmi elszámoltathatósági akkreditációs szolgáltatások (SAAS)

Támogatja a társadalmi felelősségvállalást azáltal, hogy biztosítja a hiteles szociális normák végrehajtását az emberek és közösségeik védelme érdekében. A SAAS értékeli és akkreditálja az ellenőrző szervezeteket annak biztosítása érdekében, hogy képzettek legyenek ahhoz, hogy ügyfeleiket felelősségre tudják vonni a szociális normák betartatásában SAAS az egyetlen globális akkreditációs testület, amelynek feladata a szociális és munkaügyi normák végrehajtásának támogatása.

Forrás:  https://www.saasaccreditation.org

SCS Certification – SCS tanusítvány

Meghatározza az újrahasznosított tartalom mennyiségét, amelyet egy adott termék hulladékból állított elő. Az SCS szervezet tanúsítja a vállalatok számára is, hogy megfelelnek a házon belüli újrafeldolgozási rendszerek bizonyos feltételeinek.

Forrás: https://www.scsglobalservices.com/recycled-content-certification?scscertified=1

USDA Certified Organic

Gyakran alkalmazzák az élelmiszerek címkézésére, de figyelembe veszi az összes mezőgazdasági terményt. Ezek közé tartoznak a pamut, gyapjú és az olyan állatokból származó egyéb termézetes szálak, ahol az állatok nem kaptak antibiotikumot vagy növekedési hormont, és nem tartalmaztak szerves takarmányt, valamint a takarmány nem tartalmazott peszticideket és nem lett kezelve szintetikus műtrágyával Emellet az állatok nem lettek ionizáló sugárral tenyásztve. Minden USDA minősítésű ökológiai terméknek meg kell felelnie a szabványnak, függetlenül attól, hogy a nyersanyagot függetlenüls termelés és termelés helyszínétől.

Forrás: https://www.ams.usda.gov/AMSv1.0/NOP

Main Menu

Üzenet küldése