Szabásminta készítő, a megálmodott forma eléréséhez 1, 2 akár 3 modell is elkészül

Végre elérkezett az idő, hogy elkészüljön modelljének első mintája. Végre látni fogja, ahogyan az ötletei egy tényleges termékbenvalóra válnak. A prototípust egy stúdió vagy a tervezett gyár készíti el. Első lépésben átküldi terveit, leírásait a modellről a szabásminta készítő részére. Ha már a modellhez kiválasztott alapanyag rendelkezésre áll, akkor abból készül a mintadarab, ha még nem akkor egy hasonó tulajdonságú alapanyagból. Ez az illeszkedés ellenőrzésénél elengedhetetlen.

Ez nem az a nyudodt időszak amikor üldögélhet, várva és remélve a legjobbakban. Mivel a termék tiszta képe Önben és, ez ilyenkor lehetséges a kommunikáció a szabásminta készítőjével. Főleg ha még nem dolgozott velük ezelőtt, fennáll a félreértés kockázata. Minél több időt töltenek együtt, személyesen, megbeszélvén a modelleket, annál jobb eredmény fog születni. Érdemes a gyártótól az első legyártott darabot leellenőrizni, a prototípussal összehasonlíttani. Ha sz egyeztetést követően még kérdések merülnek fel Önben még ilyenkör tisztázni tudja a gyártó céggel.

Számomra olyan izgalmas a pillanat, amikor megérkezik a prototípus mintha legalábbis Karácsony estéje lenne s ugyanakkor nagyon izgatott is vagyok, hogy lássam ha az ötlet a fejemben megegyezik a kezemben tartott stílussal és rémült vagyok, hogy vacak lesz. Rengeteg kérdés árasztja el a gondolataimat egyszerre: eléggé hajlított-e a zseb formája, a kapucni széle eléggé széles-e, az ujjak eléggé tagoltak-e, a hosszúsága túlzott-e, stb stb stb…Amire viszont emlékeznem kell az az, hogy tegyek egy lépést hátra s vegyem kézbe az egészet, nézzem meg az elejét, a hátulját, a széleit. Csak nézzem. Mi az első spontán érzésem ezzel kapcsolatban?

Mindig lesznek észrevételek az első prototípusról

Dizájner karrierem kezdete óta, sosem láttam tökéletes első prototípust. A prototípus észrevételeinek a sorrendje általában a következő:

  • A mintakészítő leméri a prototípust és lejegyzi az eltéréseket. Ha az öltözék anyaga valamilyen szinten rugalmas, próbálja fel a modell a méretek kontrollálása előtt.
  • A ruhadarab méreteinek megfelelő modellt keressen a ruhadarab felpróbálásához. Minden észrevételt le kell jegyezni.
  • Ideális esetben minden igazítást a prototípuson kell elvégezni, hogy minél több, pontos információk alapján történjen meg a modellen szükséges változtatások.

Ezt követően az észrevételek továbbításra kerülnek a szabásminta készítő felé, aki elvégzi a módosításokat a szabásmintán és elküldi a frissített verziót a prototípus készítőjének. Immár a stúdió vagy gyár minden szükséges információval rendelkezik, hogy elkészítse a második prototípust. Ha az első prototípus valóban jó volt és úgy érzi, hogy nincs szükség második prototípusra, átlépheti ezt a szakaszt és elkészíttetheti rögtön az gyártáshoz a mintát.

Az ideális az lenne, ha Ön vagy bárki más használni vagy tesztelni tudná az első prototípust. Jó lenne ha megtarthatná, mert néha vissza kell küldeni a gyárnak a hozzá tartozó megjegyzésekkel. Ez a gyárral kötött megállapodástól függ. Általában visszatartanak maguknak egy mintát s Önnek is küldenek egyet, mely sajátja lesz. Ha lehetőség van rá,tesztelje le réazleteseen a mintát, olyan dolgokat fog észrevenni, amelyekre a próbafolyamat során nem biztos, hogy gondolt. Zsebtasakok, melyek túl kicsik vagy ujják, melyek túl szűkek, vagy olyan részletek, melyek egyszerűen nem megfelelőek használat közben. Minél hosszabb ideig tart a tesztelés, annál pontosabb képet kapunk az anyag szempontjából is.

A gyárral való kapcsolatodtól és a rendelni kívánt mennyiségtől függően, a prototípusok és értékesítési minták ára változó.

Kommunikáció a szabásminta készítővel

A prototípus szabásminta készítésének szakaszában a legfontosabb dolog a kommunikáció. Hagyd, hogy a szabásminta szerkesztő tudomást szerezzen az Ön eelképzeléseiről a legpóbb részeletekig. Hagyja, hogy megismere az Ön értékeit. Meséje el neki, hogy kik az Ön célcsoportja és a termékek kit szólítanak meg. Minden ilyen extra információ rengeteget a modell kialakításánál.

A gyártás közben történő látogatás az egyik kedvencem. Olyan emberekkel fog találkozniakik részt vesznek elképzelései megvalósításában.