A-vonalu-szoknya-kezdokep

A vonalú szoknya szabásminta készítése

Modell leírása

Az A vonalú szoknya szabásminta napjainkban egy nagyon kedvelt alapforma. A modell egyszerű formája miatt az alapanyagnak megfelelő az egyszerű pamut anyahtól kezve a kötött textíliálon keresztül mintás és egyszínű egyaránt. Kényelmes-, sportos- és elegás visethez is készíthető. Szabása és varrása egyszerű, hosszanti szabásvonalai biztosítják a megfelelő formát.

A modell hátaközépen rejtett húzózárral záródik. derékrész különszabott egyenes vonalú derékpánttal van eldolgozva. A derékpánt vonala díszcsíkokkal van kihangsúlyozva. A szoknya hossza (derékvonaltól méjük háromnegyedes. Az eleje és háta 4-4 alkatrészből áll, szimmetrikusan elosztva. A szoknya bővítése az alkatrészek oldalvonalára van rászerkesztve, ez adja a szoknya egyszerű és természetes formáját.

a vonalú szoknya szabásminta alkatrészek

A vonalú szoknya szabásminta modellezése

A szabásminta kiindulási formája egy szoknya alapszerkesztés sablon, amely a közvetlenül a testre illeszkedik. Az alapminta pontos kialakításának feltétele a korrekt méretvétel. Elején egy-egy, hátán két-két formázóvarrás található. A modell elkészítéséhez a fél elején és fél hátán is a csípővonal 50%-nál kell a szabásvonalat kijelölni. Mivel a háta alkatrészen két formázóvarrás található, a formázóvarrások bőségét át kell szerkeszteni egy formázóba a kijelölt szabásvonalon. A derékpánt elkészítése díszcsíkokkal, nagyobb odafigyelést és gyarorlatot igényel. Ebben az esetben a derékpánt két részből szabott a díszcsíkok pedig varrásvonalba vannak belefogva. A szerkesztésben az egyszrűbb egy részből szabott verzió kerül bemutatásra.

Az A vonalú szoknya szabásminta készítésének első lépéseként a modellezési utasítások alapján kialakítjuk az alkatrészeket. Az alapszerkesztés sablont szétvágjuk a kijelölt helyen, ezután minden alkatrészen elvégezzük a bővítést.

A szoknya bővítését minden alkatrészen ugyanazon bővítési értékekkel végezzük el. A bővítés eleje és hátaközépen is a derékvonaltól mérjük. Az oldalvonalon csípővnaltól bővítünk, a szabásvonalon pedig a formázó végpontjától, így biztosítva a megfelelő illeszkedést a csípőrészen. A bővítést körív segítségével tudjuk elvégezni, melynek középontja mindig a bővítés kiindulási pontja, a körívet pedig az aljavonalon rajzoljuk meg, majd a kapott íven mérjük fel a bővítés értékét (alapanyagtól függően 2-8 cm).

Derékpánt szerkesztésénél lemérjük a szoknya derékvonalának szakaszait (a szerkesztés fél szoknyára készül, mivel szimmetrikus forma) majd a körméretből 1 cm levonunk. Az alapforma egy téglalap, melynek hossza a kiszámolt derékpánthossz, szélessége a derékpánt szélessége, majd hosszában letükrözzük.

A vonalú szoknya szabásminta alkatrészeinek kialakítása

Az A vonalú szoknya szabásminta alaktészeinek kialakítását követően, a varrásra vonatkozó utasításokkal (illesztési pontok jelölése) és varrásszélességgel el kell látni. A varrásszélességet az alkatrész minden oldalára rá kell mérni. ebben sz esetben három különboző varrásszélességet adunk meg: derékvarrás 1 cm, szabásvonalak 1,5 cm és az alja felhajtás 3 cm ( minél nagyobb az aljavonal íve, annál kisebb értéket adjunk meg).

Az elkészült alkatrészen a következő adatok feltüntetése szükséges:

  • szálirány
  • modell neve
  • alkatrész neve
  • méretnagyság vagy név
  • alkatrészek darabszáma
  • több darab esetén tükrözött /nem tükrözött

Az alkatrészeket félbehajtott alapanyagból érdemes kiszabni, mivel minden alkatrészből 2 darab szükséges, tükrözve.

A szabásminta készülhet kézi szerkesztéssel és ruhaipari CAD rendszerrel egyaránt

Main Menu

Üzenet küldése