DIGITÁLIS TEXTILNYOMTATÁS

A Ruha CAD rendszer digitális nyomtatás eszköztára a CAD rendszer legújabb funkciói közé tartozik. Célunk, hogy a legegyszerűbb módon következetes megoldást találjunk a digitális textilnyomtatás előkészítésére. A szabásminta, a szériázás és a felfektetési folyamatokba integrálva a mintanyomás előkészítését is, így gyorsan és egyszerűen végezhető az igények szerinti gyártás.

JELENLEGI KIHÍVÁSOK A TECHNOLÓGIA ÉS GYÁRTÁS TERÜLETEN

A digitális textil nyomtatás legalább három fő módon történhet:

  • Mintázat teljes szövetre
  • Mintázat megadott formára
  • Mintázat kész ruhadarabra

A megadott formára tevezett mintázat nyomtatását széles körben használják az igény szerint gyártott ruhadaraboknál, mint sportruházat, reklám, lakástextil vagy olyan szektorban, ahol az automatizálás szintje nagyon alacsony. A belső hulladék nagyon magas és a munkaerő kihasználása nem hatékony.

A leggyakoribb klasszikus munkafolyamat két különálló munkakörnyezet használatát jelenti: egrészt ruhaipari CAD rendszer szabásminta készítéshez, másrészt pedig egy grafikus program (Illustrator, Corel) a mintázat megtervezéséhez. Általában a két munkafolyamat a ott találkozik, hogy a trasfer papírra nyomtatott mintákat fehér alapanyagra nyomják.

Az ipar kihívásai, jelenlegi technológia, áttörésünk

 A Ruha CAD rendszer teljes digitális nyomtatási megoldása egy olyantechnológián alapul, amely kiváló minőségű nyomtatható fájlok, például EPS vagy PDF importálására, méretezésére, kivetésére és nyomtatására képes. A mintaelemek és mintázat definiálása az alkatrészeken a szerkesztő és a terítékrajz készítő modulban is elvégezhető.

Hogyan működik?

A nyomtatható grafikus tartalom kezelésének lehetőségével a Ruha CAD szabásminta készítő modul segítségével egyesítheti a grafikus tartalmat a CAD rendszerben szerkesztett és szériázott alkatrészeken, integrálhatja ezeket a grafikus alakzatokat, és az eredményt közvetlenül egy széles formátumú nyomtatóra és automata szabászgépre küldheti. Ez azt jelenti, hogy a teljes munkafolyamat ténylegesen megváltozik, minden nyomdai előkészítő műveletet a Ruha CAD szerkesztő modulban hajtanak végre, kihasználva a ruházati gyártásra jellemző összes tipikus automatizálási eszközt, mint például a szériázás, ellenőrzés, szabás tervezés, terítékrajz készítés stb. Ennek a folyamatnak az eredménye egy alapanyagra tervezett optimalizált teríték grafikus alkatrészekkel, amelyet ki kell szabni.

Az elkészített alapanyagra optimalizált grafikus alkatrészek szabása lézervágó berendezésen történik. A lézervágó felismeri az alkatrészek kontúrvonalát és ennek mentén kiszabja a részeket. A lézervágó egy rétegű textíliák szabására alkalmas, így minden igény szerinti ruhadarab szabására alkalmas darabszámtól függetlenül. Az egész folyamat teljesen automatikus, zökkenőmentesen működik a szabásminta készítéstől egészen a szabásig.

Mik az előnyei?

Ez az első alkalom, hogy a digitálisan nyomtatott sportruházat és egyéb termékek gyártói teljesen automatizált munkafolyamatot valósíthatnak meg, amely akár 60%-kal csökkenti a munkaerőköltségeket.

A fogyóeszközök, például az transfer papír és a nyomtató ideje akár 35%-kal, míg a tintafogyasztás akár 10%-kal is csökkenhet. Az alkatrészeken lévő mintázat minden méretben megfelelően illeszkedik, ez garantálja a magas minőséget. Az egész folyamat kompatibilis a automata szabászati technológiával is. 

Automatizált munkafolyamat az igény szerinti gyártáshoz

150 db-os tétel rövidnadrág és póló modellekkel, szponzor logókkal klub névvel. 30 játékos részére, mindenkinek 5 darabot. Minden játékosnak egyedi méretre kell gyártani, saját számával és nevével.

A Grafis CAD 100%-ban automatizált folyamattal tudja kezelni ezt a rendelést, beleértve a nyomtatást és a vágást is.

Az egyedi testméretekre (3D szkennerből vagy kézi méretvétellel) a Ruha CAD szoftver automatikusan átszerkeszti a már meglévő modellt és a személyre szabott grafikus fájlt kicsréli a megfelelő alkatrészeken. A modellekhez a terítékrajz automatikusan készül, nagy hatékonysággal. A terítékrajzhoz két kimeneti fájl készül egy fájlt a digitális nyomtatóhoz (kiváló minőségű nyomtatható PDF vagy EPS) és egy fájlt az egyrétegű automata szabászgéphez (ISO-CUT vagy HPGL).

Főbb jellemzők

 A teljes rendelés egyetlen papírtekercsre lesz nyomtatva. A papírhasználat hatékonysága (és a nyomtató működési ideje) nagyon magas lesz, a ruházati ipari szabványoknak megfelelően. A papír roll-to-roll nyomtatási tehnológiával kerül át bármely szövettípusra, ez munkaerő nélküli folyamat. A lézertechnológiával működő egyrétegű szabászgép kivágja az alkatrészeket, miközben kompenzálja a nyomtatási vagy kezelési torzításokat.  A lézervágó kiegészítő berendezése segít az alkatrészeket azonosítani, és segít, hogy a kiszabott részeket a megfelelő tartóba tudjuk szétválogatni.

Grafikus szériázás

A Ruha CAD rendszer szériázott alkatrészen a grafika pozícióját és méretét is szériázza, így a különböző tesalkaton elhelyezett mintaelem is tervezésnek megfelelő helyre kerül. A logó méretenkénti változtatása is lehetséges, de az opció bevezetését követően az ügyfelek visszajelzése az volt, hogy a logó méretét szeretnék megtartani minden méretben. Ez a reakció azért volt döntő, mert a termelési lánc (tervező, gyártó, megrendelő) minden szintjén megjelent. Korábban a mintaelem szériázása fel sem merülhetett, mindeniki ezt a megoldást alkalmazta. Tehát a visszajelzés azt mutatja, hogy a ez a kérés nem valódi okokon alapszik, csupán azt mutatja meg, hogy a termelés egyik szintjén sem lehet

 És természetesnek tűnik, hogy ezt akarod. De amikor először vezettük be ezt a funkciót (például, hogy egy logó megtartsa arányát egy sor különböző méretű pólón), az ügyfelek visszajelzései nem voltak a vártmódon: legtöbbjük azt mondta: “az osztályozás nem szükséges, senki sem akarja megváltoztatni a grafikus tartalom méreteit”. Ez a reakció azért volt olyan erős, mert a termelési lánc minden szintjén (kedvezményezettek, tervezők, gyártók stb.) ennek oka az volt, hogy korábban gyakorlatilag lehetetlen volt a grafika szériázása, és mindenki kizárta ezt a lehetőséget.

A példa azt mutatja, hogy mennyire kritikus pont a grafika szériázása és hogyan lehet drasztikusan meváltoztatni a nyomtatott ruhák minőségét és csökkenti a gyártási költségeket.

Terítékrajz készítése direkt texil nyomáshoz

Az automatikus terítékrajz optimalizáló szoftver minden tipikus funkciót tartalmaz. A bemenet fájlkiterjesztése lehet mdl, EPS vagy pdf. Minden típushoz elérhetők az automatizált teríték készítési funkciók. A két kimeneti fájl pedig pdf az anyag nyomtatásához és ISO-CUT, PLT, HPGL, DXF az alkatrészek szabásához egyrétegű szabászgéphez. További konvertáló szoftverre nincs szükség a rendszerben. Egy helyről a Ruha CAD szoftverből kezelhető a teljes folyamat.

Main Menu

Üzenet küldése